Inspiratie: Rolgordijnen

Rolgordijnen in huis. Doe hier inspiratie in tips op. Vernieuwd december 2018!

rolgordijnen inspiratie

Ze zijn er al sinds de jaren 60 en nog altijd zijn rolgordijnen de meest gekochte raamdecoratie van Nederland en België. De grote eenvoud, het tijdloze, het comfort, het zijn allemaal unieke eigenschappen de het rolgordijn de tijd hebben doen overleven.

Welke veranderingen heeft het rolgordijn de afgelopen decennia ondergaan?

Het is dus de eenvoud die dit type decoratie zijn status heeft gegeven.  En dat nog steeds in 2018. Simpel en strak sluit namelijk naadloos aan bij de huidige interieur beleving.  Toch is er veel veranderd.   Ik keek online op rolgordijn.com  en kwam er de volgende soorten tegen:

Rolgordijnen transparant

Dit gordijn is in meer of mindere mate doorzichtig.  Er zijn verschillende gradaties in doorzichtigheid van fijn geweven doek tot doorzichtige streepjes. Deze rollo gebruik je als vervanger van vitrage om bijvoorbeeld overdag inkijk tegen te gaan en het ergste zonlicht buiten te houden. Zij leveren het met een groot scala aan opties om het rolgordijn aan te passen aan je inrichting. Denk hierbij aan een verschillende modellen sierkappen en verzwaring profielen.

Semitransparant

Dit doek is in principe ondoorzichtig. Hoe donkerder de kleur hoe minder licht ze door laten. Het stof is in de meeste gevallen aan beide zijden gelijk van kleur. Binnen deze groep bestaan meerder stofsoorten en structuren welke allen weer andere eigenschappen hebben als ze voor het raam hangen. Denk aan de weefwijze waardoor het licht anders doorgelaten wordt en dit dus ook weer op een andere manier tegen het licht voor het raam hangt. Ook hier kun je alles zelf helemaal samenstellen.

Verduisterend

Deze doeken laten geen licht door en zijn hierdoor zeer geschikt voor slaapkamers of ruimtes waar met beeldschermen wordt gewerkt. Ook de zon prikt niet door het doek heen. Je kunt het raam dus heel goed verduisteren.  De stof is voorzien van een coating. Vaak is deze wit, en dat is niet zonder reden.  Wit reflecteert en houdt zó heel goed de warmte buiten.  Zou je een donkere stof hebben met een donkere achterzijde, dan geeft deze véél warmte door. Je zou eigenlijk de doeken moeten kunnen verwisselen in de seizoenen.  Zon in de winter op een donker rolgordijn levert extra warmte op in huis terwijl wit in de zomer veel warmte buiten houdt.

Rolgordijnstof los bestellen

Geef je bestaande rolgordijn systeem een tweede leven en vervang het doek voor een nieuw kleurtje. Je kunt hier bij het enigste bedrijf in Nederland het stof voor rolgordijnen los kopen. Of het nu gaat om alleen het stof, of juist helemaal compleet met een plakrand en moderne rand afwerking. Je bestelt het rolgordijnstof gemakkelijk online.

Jouw keuze

Je bepaalt dus eenvoudig aan de hand van bovengenoemde factoren hoe jouw rolgordijn er uit moet komen te zien.